B rijinstructeur worden: dit komt er bij kijken

10 oktober 2022

B rijinstructeur worden? Gefeliciteerd, want dan je hebt gekozen voor één van de leukste banen die er is (vinden wij dan 😉). Je mag anderen – van jong tot oud –  leren om een veilige weggebruiker te worden en werkt met héél veel verschillende mensen en situaties. En niet direct de meest voor de hand liggende reden, maar wel heel leuk: je komt op veel plekken waar je anders niet zo snel langs zou rijden.

Rijinstructeur worden: dit komt er bij kijken

Om rijinstructeur te worden, dien je een opleiding te volgen. Deze opleiding duurt 5 maanden, waarna je een WRM-certificaat (Wet Rijonderricht Motorvoertuigen) ontvangt. De opleiding bestaat uit verschillende fases. Zo gaat het eerste gedeelte vooral om jouw vaardigheid omtrent verkeersdeelname: zowel in theorie als praktijk. Daarna leer je lessen te voor te bereiden, plannen en uitvoeren. De laatste fase is een stage: je loopt met een ervaren rijinstructeur mee om de fijne kneepjes van het vak te leren. De opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen, afgenomen door de IBKI (het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche).

Kwaliteiten van een B rijinstructeur

Nog niet helemaal zeker of het beroep bij je past? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij vertellen je er graag meer over! Een rijinstructeur bezit, los van de praktische vaardigheden, enkele belangrijke skills:

  • Flexibiliteit: op meerdere vlakken; zo deel je je uren vaak zelf in, samen met je leerling(en). Je dient ook flexibel te zijn met betrekking tot de situaties die je tegenkomt. De ene leerling leert snel, de ander vindt een bepaalt onderdeel lastig. Je dient je lessen dan ook flexibel aan te passen naar je leerlingen en hun leerstijl.
  • Zelfstandig & sociaal: het beroep van een rijinstructeur is een zelfstandige functie. Werk je bij Dinkla? Dan word je uiteraard ondersteund met zaken door onze dames van kantoor en kun je sparren met onze enthousiaste groep van rijinstructeurs. Maar in de auto doe je het op het moment zelf volledig zelfstandig. Een zelfstandige en sociale houding is dan ook geen overbodige luxe!

Certificaat binnen. En dan?

Je hebt je opleiding tot rijinstructeur gevolgd. Maar nu? Er is ontzettend veel vraag naar rijinstructeurs: ook bij ons! Je kunt dus solliciteren. En als professional wil je up to date blijven. Als rijinstructeur dien je iedere 5 jaar bijscholing te volgen. Helemaal enthousiast geworden? Aan de slag! De wegen liggen onder jouw wielen. Contact opnemen met ons kan altijd!