Opnieuw langere geldigheid voor code 95

2 juli 2021

De Europese Commissie heeft besloten de coulanceregeling voor code 95 te verlengen t/m 31 oktober 2021. Alle C en D rijbewijzen en code 95-vermeldingen die binnen de coulanceperiode verlopen, zijn 10 maanden extra geldig. Zo is er tijd om te werken aan goede nascholing. Wel raad TLN de transporteurs aan om snel actie te ondernemen.Groot probleem
Na het afgeven van 30 juni 2021 als einddatum was voor TLN meteen duidelijk dat Nederland een groot probleem zou krijgen met het tijdig verlengen van de code 95 vermeldingen op alle rijbewijzen van beroepschauffeurs. Door Covid-19 was het voor een bepaalde periode niet mogelijk om cursussen te volgen, gezien de voorspellingen van een tweede en mogelijk ook derde golf van besmettingen is dit weer uitgesteld.

Brandbrief
Op advies van TLN liet ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het CBS uitzoeken dat 145.000 chauffeurs hun code 95 per 16 september 2021 zien verlopen. Helaas kan de opledingscapaciteit in Nederland dat niet aan. Ook omdat er in het voorjaar van 2021 opnieuw een beroepsverbod kwam, kon er helemaal niet opgeleid worden. Op initiatief van TLN hebben werkgevers en werknemers in de transportsector (evofenedex, KNV, FNV, CNV) vanuit de Logistiek, Transport en Personenvervoer Raad van het CBR een brandbrief aan Minister van Nieuwenhuizen geschreven.

Opgelucht
Na het aandringen over de ernst van de situatie door TLN-voorzitter Elisabeth Post heeft minister Van Nieuwenhuizen een sterk beargumenteerd verzoek voorgelegd aan de Europese Commissie. Begin juni is de door de commissie gevraagde informatie verkregen. Deze verkregen informatie was o.a. het Corona-protocol, waar CBR en opleiders mee moeten werken gedurende de pandemie. TLN is blij en opgelucht dat de Europese Commissie besloten heeft de coulanceregeling voor Nederland opnieuw te verlengen.

Oproep
TLN doet een dringende oproep aan iedere betrokkene om de code 95 nascholingscursussen zo snel mogelijk te volgen en af te ronden. Moet jij je code 95 punten ook nog halen? Meld je dan snel aan voor onze code 95 cursussen en e-learnings!