In- en uitvoegen op de snelweg: zo doe je dat!

22 februari 2019

Of je nou gevorderd bestuurder bent of net je rijbewijs op zak hebt: in- en uitvoegen op de snelweg vereist kennis en aandacht. Wil je erachter komen of jij genoeg weet om deze bijzondere manoeuvre uit te voeren? Test je kennis in deze blog!

Pas je snelheid aan

Het eerste punt dat komt kijken bij het in- en uitvoegen op de snelweg is snelheid. Pas je snelheid aan op basis van het doorgaande verkeer. Het verkeer op de doorgaande weg gaat namelijk altijd voor. Hoe je je snelheid aanpast? Benut de in- of uitvoegstrook volledig. Geef goed gas op de invoegstrook en rijdt de uitvoegstrook op zodra deze begint.

Invoeg- en uitvoegstrook snelweg

Je kent de invoegstrook en de uitvoegstrook. Deze kunnen echter ook gecombineerd worden. Dit wordt een weefvak genoemd. Ook bij een weefvak is het van belang dat je het verkeer op de doorgaande weg voor laat. Als jij dus wilt invoegen en iemand anders wil vanaf de doorgaande weg uitvoegen, gaat degene op de doorgaande weg voor. Zo voorkom je dat er onnodig geremd moet worden.

Inhalen op de in- en uitvoegstrook

Rechts van de blokmarkering inhalen tijdens het invoegen mag. Het kan namelijk voorkomen dat je voor een vrachtauto wilt invoegen die langzamer rijdt dan de toegestane snelheid. Laat wel genoeg ruimte over voor de vrachtauto zodat deze niet plots op de rem moet trappen. Bij uitvoegen geld hetzelfde en ook hierbij gaat het doorgaande verkeer voor. Maar onthoud: een invoeg- of uitvoegstrook is geen inhaalstrook!

Stappenplan in- en uitvoegen op de snelweg

Je hebt nu kennis van in- en uitvoegen op de snelweg. Hoe je daadwerkelijk moet in- en uitvoegen? We zetten de stappen graag voor je op een rij:

Invoegen

  1. Kijken: kijk of er ruimte is om in te voegen en kijk hoelang de invoegstrook is;
  2. Snelheid aanpassen: zorg dat je de snelheid van je voertuig aanpast aan die van de bestuurders op de doorgaande weg;
  3. Richting aangeven: als er voldoende ruimte is om in te voeg, geef je richting aan naar links;
  4. Invoegen: tijd om in te voegen! Rijd rustig en met een soepele beweging de doorgaande rijstrook op.

Uitvoegen

  1. Kijken: kijk of de uitvoegstrook vrij is en of er bijvoorbeeld geen file staat;
  2. Richting aangeven: geef richting aan naar rechts;
  3. Uitvoegen: als je veilig kunt uitvoegen, schuif je door naar de uitvoegstrook;
  4. Snelheid minderen: minder je snelheid pas zodra je op de uitvoegstrook rijdt.

 

Genoeg kennis over in- en uitvoegen?

En, wist je alles over het in- en uitvoegen op de snelweg? Of moet je je kennis nog wat bijspijkeren door middel van rijlessen? Bekijk hier de mogelijkheden!