Maak je auto winterproof!

13 november 2018

Gladde wegen, hevige sneeuwval en koude temperaturen: het is (bijna) winter! Met deze wisselende en veranderende weersomstandigheden is het belangrijk om je rijstijl waar nodig iets aan te passen. Maar net zo belangrijk is het winterproof maken van je voertuig. Wij helpen je snel én veilig winterproof op weg op met onze tips.

1. Laat de handrem voor wat het is

Als je ergens gaat parkeren, zet de auto dan in de eerste versnelling of in de P-stand. Bij kou kan de handrem namelijk bevriezen én dat wil je niet als je ’s ochtends snel naar je werk moet. Toch per ongeluk bevroren? Laat dan de auto eventjes warmdraaien voordat je wegrijdt. In de meeste gevallen is het dan opgelost.

2. Kies voor winterbanden

Of je nu naar het buitenland gaat of niet, winterbanden zorgen voor veel meer grip bij winterse omstandigheden. Het verkort de remweg en verkleint de kans dat je gaat slippen met je auto.

3. Zorg voor goed zicht

Voordat je de weg op gaat is het belangrijk dat je goed zicht hebt. Geen zin om ’s ochtends te krabben? Leg de nacht voordat het gaat vriezen een deken op het raam. Dit scheelt de volgende dag veel tijd (en koude handen, brrr)! Om de ruiten ijsvrij te maken kun je een ijskrabber of ruitontdooier gebruiken. Pas op dat je geen heet water over de ramen gooit want dan kan er een barst ontstaan!

4. Deurrubbers

Bij winterse omstandigheden kunnen de deurrubbers bevriezen. Om dit te voorkomen dien je de rubbers goed schoonmaken en insmeren met bijvoorbeeld vaseline of talkpoeder. Zijn ze toch wel bevroren? Voorkom dat de rubbers scheuren door tegen de deur aan te duwen voordat je de autodeur opentrekt.

5. Slotontdooier

Maak bij bevroren sloten gebruik van slotontdooier. Bij gebrek aan slotontdooier is een föhn of warm water de oplossing. Je kunt de kou echter een stapje voor zijn door preventief slotontdooier op de sloten te sprayen!

6. Ruitenwisservloeistof

Zorg dat er voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir zit en of deze bruikbaar is bij extreem lage temperaturen. Kies – vooral bij lagere temperaturen – voor een antivriesvariant.

7. Pech onderweg

Pech onderweg is nooit leuk. Maar…, tijdens koude dagen al helemaal niet! Zorg daarom dat dat je een deken in je auto hebt liggen. Zo ben je goed voorbereid.
Heb je nog meer tips om je auto winterproof te krijgen? Laat het ons weten!