Motorrijbewijs halen: het verschil tussen A1, A2 en A

15 april 2023

Wil je graag je motorrijbewijs halen? Een goede keuze! Binnen het motorrijbewijs is er het A1, A2 en A rijbewijs. Welke jij kunt halen, hangt af van je leeftijd en ervaring. Voor welk rijbewijs kan jij gaan? Je leest het in onze blog.

A1 motorrijbewijs

Wanneer ga je voor het A1 rijbewijs? Dit is mogelijk vanaf 18 jaar. Je kunt wel al iets eerder beginnen: vanaf 17 jaar is het al mogelijk om het theorie-examen voor het A1 rijbewijs af te leggen. Als de motortheorie behaald is, mag je praktijklessen gaan volgen. De praktijkexamens voor het A1 rijbewijs bestaan uit het examen voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD). Met het A1 rijbewijs mag je alleen rijden op een lichte motor.

Dit zijn de volgende soorten motoren:

  • Motor van maximaal 125cm3 met een maximaal vermogen van 11KW.

A2 motorrijbewijs halen

Vanaf 20 jaar is het mogelijk om het A2 motorrijbewijs te halen. Je mag de praktijklessen volgen als je geslaagd bent voor het motor theorie-examen of in bezit bent van het autorijbewijs. Vanaf 20 jaar mag je in de A2 categorie de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) afleggen. Heb je het A2 rijbewijs behaald? Dan mag je helaas nog niet op alle motoren rijden. Tot je 24ste gelden er restricties op de motoren waarop je mag rijden.

Je kunt met het A2 op de volgende motoren rijden:

  • Motor uit categorie A1.
  • Motoren uit categorie twee met een maximaal vermogen van 35KW.

Motorrijbewijs A

Wil je op alle motoren rijden zonder dat er een maximaal vermogen is? Dan heb je het motorrijbewijs A nodig. Ben je jonger dan 24 met motorrijbewijs A? Dan krijg je het rijbewijs A met code 80. Dit houdt in dat je nog niet op alle motoren mag rijden. Alleen op motoren in de categorie A1 en A2. Code 80 vervalt automatisch als je 24 jaar bent geworden.

Als je in bezit bent van motorrijbewijs A met code 80 mag je op de volgende motoren rijden:

  • Motoren uit categorie A1.
  • Motoren uit categorie A2.

Zonder code 80 is het toegestaan om op alle motorvoertuigen te rijden zonder dat er een maximaal vermogen geldt.

Voor welk motorrijbewijs ga jij?

Wil jij ook je motorrijbewijs halen? De instructeurs van Dinkla Verkeersopleidingen helpen je daar graag bij. Neem contact met ons op of meld je direct aan voor een (proef)les!