Rijden met slecht weer? Wij geven je 5 tips!

25 september 2019

De zomerse dagen beginnen langzaam weg te ebben. Dat betekent… herfst! Hét seizoen wat bekend staat om zijn wind en regen. Niets is zo vervelend als rijden met slecht weer. Hoe je toch veilig richting rijdt in de herfst? Je leest het hier!

Tip 1: Langzamer rijden bij slecht weer

Bij te veel water op het wegdek kun je zomaar wegslippen. Door op je snelheid te letten tijdens een fikse regenbui heb je meer tijd om te reageren op medeweggebruikers. Want: ook anderen kunnen wegslippen. Dichte mist? Ook dan is het verstandig om langzamer te rijden.

Tip 2: Wat te doen bij aquaplaning?

Eerder hadden we het over wegslippen, ook wel aquaplaning genoemd. Weet wat je moet doen bij aquaplaning! Wanneer je auto onbestuurbaar is; stuur niet, geef geen gas en rem ook niet. Kijk naar het punt waar je heen wilt en trap de koppeling in. Laat dan de koppeling los als de banden weer grip hebben. Lees hier meer over aquaplaning.

Tip 3: Houd afstand tijdens rijden met slecht weer

Afstand houden is altijd verstandig, maar zeker bij regenval. Tijdens het rijden met slecht weer wordt het zicht minder, net als je grip. Je remweg of stopafstand wordt op een nat wegdek een stuk groter. Normaal gesproken houd je twee seconden afstand van je voorganger. Verdubbel deze tijd wanneer je moet rijden met slecht weer.

Tip 4: Cruise control? Niet doen!

Aandacht erbij en goed opletten. Dat is noodzakelijk bij rijden met slecht weer. Cruise control is hierbij niet verstandig. Het kan namelijk de reactietijd tot remmen en gas geven nadelig beïnvloeden. Gebruik cruise control dan bij voorkeur niet bij slecht weer.

Tip 5: Rijden bij een laaghangende zon

De herfst bestaat gelukkig niet uit alleen maar treurige dagen. Zo nu en dan laat de zon zich nog wel eens zien. Maar wat is dan vaak het geval? Dat ‘ie zo laag hangt! Zorg ervoor dat je schone ruiten hebt en leg een zonnebril in je auto. Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan deze blog die we hier over schreven.

Nu kun jij veilig de weg op!

Je hebt nu alle tips gelezen voor wat te doen bij rijden met slecht weer. Toch nog onzeker over een bepaald onderwerp? Kom dan naar onze Facebookpagina en stel je vraag. Wij helpen je graag!