Tips bij een glad wegdek!

10 februari 2021

Het is weer winter: de maand van gladde wegen, sneeuw op de weg en kou! Vooral het betreden van gladde wegen is voor veel automobilisten omschakelen, want… Wat doe je ook alweer bij gladheid? Je leest het in deze blog!

Ga rechts rijden

Rij je op een weg met meerdere banen? Kies er dan voor om rechts te gaan rijden. Wanneer je rechts rijdt bevind je je meestal naast een vluchtstrook. Raak je toch in de slip of kom je in andere problemen door de gladheid? Dan kun je makkelijk uitwijken naar een leeg wegdek.

Blijf op afstand

Is het glad op de weg? Hou dan vooral afstand van de auto die voor jou rijdt. Op die manier heb je genoeg tijd om te reageren als de voorganger plotseling remt. Wanneer er wordt geremd is het belangrijk om niet te hard te remmen. Hiermee voorkom je dat je in de slip komt.

Trek op vanuit de tweede versnelling

Wanneer je gaat optrekken vanuit stilstand leidt dit tot slippende banden, dit wil je natuurlijk niet. Het is daarom beter om te gaan optrekken vanuit de tweede versnelling. Wel is het belangrijk dat je dit rustig doet en niet te veel gas geeft.

Wees alert

Natuurlijk moet je altijd alert zijn wanneer je gaat autorijden maar met glad wegdek is dit nog extra belangrijk. Bij alle handelingen die je doet moet je namelijk rekening houden met je lange remweg, slipgevaar en het overige verkeer.

Pas je snelheid aan

Dit klinkt misschien logisch, maar is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch is het erg belangrijk dat je langzamer gaat rijden. Zo houd je de controle over de auto en voorkom je ongelukken. Niet zo snel van A naar B, maar wel zo veilig!

Heb jij je aan alle punten gehouden, maar gaat de auto toch glijden? Raak dan vooral niet in paniek! Door plotseling gas te geven, hard te remmen of een ruige beweging met het stuur te maken maak je de situatie alleen maar gevaarlijker. Hou je stuur recht, druk je koppeling in en wacht tot het glijden weer over is.