Ultieme tips voor bijzondere verrichtingen

5 november 2020

Staan de bijzondere verrichtingen bij jou bijna op de planning? Of ben je er al een tijdje mee bezig? Met onze tips en trucs draai jij daar je hand niet meer voor om!

Bijzondere verrichtingen tijdens je rijopleiding

Bijzondere, wat…? Tijdens je rijopleiding en -examen dien je diverse bijzondere verrichtingen uit te voeren. Denk hierbij aan fileparkeren en achteruitrijden in een bocht. Tijdens je tussentijdse toets of praktijkexamen laat je twee bijzondere verrichtingen zien aan de examinator. Hij of zij bepaalt welke jij uitvoert. De locatie voor het uitvoeren ligt in jouw handen.

Bijzondere verrichtingen: tips voor je examen

Neem je tijd voor elke bijzondere verrichting. Het is geen snelheidswedstrijd, maar een handeling die uitgevoerd wordt. Houd altijd rekening met de verkeersregels en het verkeer om je heen. Heb je moeite met een bepaalde verrichting? Vraag dan je rijinstructeur voor je examen nog eens extra te oefenen.

Corrigeren

Bang dat je niet goed uitkomt tijdens je bijzondere verrichting? Corrigeer! Je mag altijd tussentijds corrigeren. Zo heb je de mogelijkheid om toch goed uit te komen. Je signaleert of je moet corrigeren door niet te snel door de oefening te gaan en goed te kijken.

Kijken

Vergeet niet om goed je heen te kijken. Tijdens het uitvoeren van de bijzondere verrichting gaat het verkeer om je heen gewoon door. Zo ben jij voorbereid op alles wat langs je heen gaat en naar je toe komt.

Wordt de koning(in) van het fileparkeren

Fileparkeren is een van de bijzondere verrichtingen die vaak als lastig wordt ervaren. Tijdens het fileparkeren heeft al het andere verkeer voorrang. Dit betekent dat om je heen kijken reuze belangrijk is! Daarna zijn de volgende stappen om de auto strak in het vak te krijgen als volgt:

  1. Schat in of het parkeervak groot genoeg is. Parkeer de auto naast de auto voor je. Zo krijg je inzicht of dit het perfecte vak is om file te parkeren.
  2. Zet de auto naast het voertuig dat voor het lege parkeervak geparkeerd staat. Dan is het de kunst om de achterbank gelijk te krijgen aan de achterbumper van de geparkeerde auto.
  3. Gelukt? Dan kun je nu volledig insturen naar rechts en langzaam achteruitrijden. Vergeet niet om te blijven kijken!
  4. Op het moment dat jouw buitenspiegels gelijk zijn aan de achterbumper van de geparkeerde auto stuur je naar links. Als de auto parallel staat aan de stoeprand is het tijd voor de laatste stap.
  5. Hebben andere auto’s nog genoeg ruimte om eruit te rijden? Dan is het gelukt en staat de auto goed file geparkeerd.

Bekijk deze video om te zien hoe je het beste kan fileparkeren. 

Tips om in een bocht achteruit te rijden

Tijdens deze bijzondere verrichting rijd je de auto achteruit een rechterbocht door. Om dit zo goed mogelijk uit te voeren zijn een aantal dingen belangrijk:

  1. Rijd stapvoets, hierdoor heb je meer controle over de auto en maak je het jezelf gemakkelijker.
  2. Houd genoeg afstand van de stoep. Door ongeveer 50 cm afstand te houden geef je jezelf de ruimte om te kunnen draaien.
  3. Vergeet bij het wegrijden na de verrichting niet je knipperlicht aan te zetten om aan te geven waar je heen wilt. Zo geef je de andere weggebruikers duidelijkheid.

Wil je meer tips om je voor te bereiden op je tussentijdse toets of praktijkexamen? Vraag dit dan nog even na aan je rijinstructeur of neem contact met ons op. Dan gaan jullie samen oefenen op de bijzondere verrichtingen. Heel veel succes!