Verloopt uw code 95 tijdens het coronavirus?

6 april 2020

Chauffeurs die door de uitbraak van het coronavirus de verplichte nascholing voor code 95 niet kunnen volgen, mogen dit bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen zij blijven rijden met een verlopen code 95 op hun rijbewijs.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige beroepschauffeurs nu geen nascholing volgen. Hierdoor kan het bewijs van vakbekwaamheid (Code 95) verlopen, buiten de schuld van de chauffeurs om. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten. Het gaat om chauffeurs met een rijbewijs C of C1 voor goederenvervoer en D of D1 voor personenvervoer.

Wat betekent dit voor u?

Chauffeurs die problemen hebben met het volbrengen van de verplichte 35 uur nascholing als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus, kunnen deze bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mag u door blijven rijden met een verlopen code 95 op uw rijbewijs.  Indien de code 95 en het rijbewijs gelijktijdig vervallen, kan de chauffeur een nieuw rijbewijs zonder code 95 aanvragen. (De Inspectie voor Leefomgeving en Transport handhaaft in deze gevallen niet op de geldigheid of afwezigheid van code 95, zolang de crisis voortduurt)

Voor de chauffeurs zonder basiskwalificatie

Toekomstige chauffeurs die in opleiding zijn voor de basiskwalificatie en waarvan de opleiding stilligt, kunnen geen beroep doen op de bovenstaande versoepeling. Zij hebben namelijk nog niet een bewijs van vakbekwaamheid. De bovenstaande aanpak is alleen geldig in Nederland tijdens het coronavirus. De ILT gaat in overleg met inspecties in andere landen over de Europese handhaving.

Heeft u vragen over bovenstaande? Neem gerust contact met ons op.