De verschillende rijbewijzen: voor welke ga jij in 2022?

26 januari 2022

In 2022 (beroeps)chauffeur worden? Of eindelijk dat motorrijbewijs halen? Bij Dinkla Verkeersopleidingen kan het allemaal. Wij hebben onze verschillende rijbewijzen op een rij gezet!

Bromfietsrijbewijs

De bromfiets is het enige voertuig dat je al vanaf je zestiende mag besturen. Zo kun jij voortaan de fiets laten staan. Heb je een bromfietsrijbewijs? Dan mag je een scooter, snorfiets, bromfiets of brommobiel besturen. Wist je dat je met een bromfietsrijbewijs ook een 45 km auto mag besturen? Dit rijbewijs is dus een eerste stap naar je autorijbewijs en eventueel andere verschillende rijbewijzen!

Motorrijbewijs

Ben jij een echte snelheidsduivel en kan je niet kiezen tussen alle verschillende rijbewijzen? Dan is een motorrijbewijs iets voor jou! Voor een lichte motor (A1) kun je vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen. Voor de middelzware motor (A2) is dit 20 jaar en voor een zware motor (A) mag het vanaf 21 jaar. Welk rijbewijs je nodig hebt hangt af van het vermogen van jouw motor.

– Lichte motor (A1) 125 CC en maximaal vermogen van 11 KW
– Middelzware motor (A2) maximaal vermogen van 35 kw
– Zware motor (A) onbeperkt vermogen

Welk rijbewijs je nodig hebt hangt af van het vermogen van jouw motor.

Autorijbewijs

Wil je liever warm en droog zitten? Dan maken we de keuze tussen alle verschillende rijbewijzen iets makkelijker voor je. Dan ga je namelijk natuurlijk voor het autorijbewijs. Met het autorijbewijs kun jij jezelf altijd van A naar B verplaatsen en kun jij ook nog 4 extra passagiers meenemen. Behalve dat jij met dit rijbewijs in een auto mag rijden mag jij hiermee ook op een scooter of bromfiets rijden. Wist je dat je al binnen 5 dagen je rijbewijs kan halen?

E achter B rijbewijs halen

Wanneer het totale gewicht van jouw auto en de aanhangwagen meer dan 3500 kg bedraagt, is het verplicht om een E achter B rijbewijs te behalen. Bij ons is het al mogelijk om dit rijbewijs binnen een dag te halen!

Vrachtautorijbewijs

Wil jij een motorvoertuig besturen met een maximummassa van meer dan 3500 kg? Dan heb je een vrachtautorijbewijs nodig! Beroepschauffeur worden? Ook dan is het van belang dat je een vrachtautorijbewijs haalt. Je mag alleen beroepsmatig rijden als je ook je code 95 hebt gehaald. Bij ons is het al mogelijk om binnen drie weken in het bezit te zijn van het vrachtautorijbewijs.

LZV-rijbewijs

Het lange zware voertuigen (LZV) rijbewijs geeft net die extra toevoeging aan jouw vrachtautorijbewijs. Dit certificaat wil zeggen dat jij met lange en zware voertuigen mag rijden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet meer dan vijf jaar werkervaring hebben en in het bezit zijn van een geldig CE rijbewijs en daarbij een geldige code 95.

Er zijn veel verschillende rijbewijzen: voor welke ga jij?

Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan snel contact met ons op zodat jij straks de weg op kunt!