Vrachtwagenrijbewijs halen in Friesland

Je vrachtwagenrijbewijs halen in Friesland? Dinkla Verkeersopleidingen biedt het volledige traject op het gebied van het C, C1, C1E en CE-rijbewijs.

Soorten vrachtwagenrijbewijzen

Het vrachtwagenrijbewijs is onderverdeeld in verschillende categorieën. Namelijk het C, CE, C1 en C1E rijbewijs. Het categorie rijbewijs hangt af van het gewicht van de vrachtwagen en of je met een vrachtwagenaanhanger mag rijden. Om rijexamen te doen voor het C en CE rijbewijs moet je minimaal 21 jaar zijn. Wanneer je het rijbewijs C in combinatie met de vakbekwaamheid (code95) haalt, dan is het mogelijk om dit rijbewijs vanaf 18 jaar te behalen. Voor de rijbewijzen C1 en C1E mag je ook vanaf 18 jaar je rijbewijs halen en vanaf 17 jaar starten met de rijlessen.

Dit zijn de soorten rijbewijzen in combinatie met het type vrachtwagen:

  • Rijbewijs C: Vrachtwagenrijbewijs
  • Rijbewijs CE: Rijbewijs voor vrachtwagen (c) met aanhanger
  • Rijbewijs C1: Rijbewijs voor lichte vrachtwagen (Gewicht tussen 3.500 – 7.500 kilo)
  • Rijbewijs C1E: Rijbewijs voor vrachtwagen (C1) met aanhanger


Drie theorieonderdelen voor het vrachtautorijbewijs
 

Voordat je van start gaat met de praktijklessen dien je eerst je theorie-examens te behalen. Afhankelijk van het vrachtwagenrijbewijs dat je moet halen, zijn er drie verschillende theorie onderdelen. Onderdeel 1 draait om verkeer en techniek. (RV1). Dit theoriecertificaat heb je nodig als je een rijbewijs wilt halen in de categorie C. Deel 2 is het onderdeel waar administratie centraal staat (R2C). Dit dien je te behalen als je voor het rijbewijs C of C1 gaat. Het 3e theoriedeel bestaat uit administratie cases (V3C). Ook dit theorie-examen is nodig voor het behalen van het rijbewijs C1 en C.

Vrachtwagenrijbewijs Friesland: praktijklessen

Wanneer je het theoriegedeelte succesvol hebt afgerond is het tijd voor het échte werk: het praktijkgedeelte. Hierbij ga je praktijklessen volgen die jou voorbereiden op het praktijkexamen. Wij geven praktijklessen voor het vrachtwagenrijbewijs door heel Friesland. Gemiddeld heeft een deelnemer 20 a 25 lesuren nodig tot het praktijkexamen. Tijdens de lessen krijg jij uitleg over de controle van de vrachtauto en de administratie, het rijden binnen en buiten de bebouwde kom, het rijden op verschillende wegen en wegtypen en de bijzondere verrichtingen.

Behaal je code95 punten bij Dinkla

Ga je beroepsmatig de vrachtwagen besturen? Dan ben je verplicht om je code95 punten te behalen. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van 35 uur nascholingen. Zit jij nog niet op dit aantal uren? Wacht dan niet te lang! Wanneer jouw code95 aantekening is verlopen, mag jij de weg niet meer op als beroepschauffeur. Wij geven maandelijks meerdere code95 cursussen. Meld je hier aan voor een code95 cursus.

Vrachtautochauffeur worden in Friesland? Begin bij Dinkla!

Wist je dat je bij ons al binnen 3 weken je vrachtautorijbewijs kunt halen? Neem contact op voor de mogelijkheden. Heb jij nog twijfels of je vrachtautochauffeur wilt worden? Wij geven je vijf goede redenen, lees ze hier.