Wat houdt code 95 in?

Code 95: een veelgehoorde term in de transportwereld. Maar wat houdt code 95 in? En wanneer moet je de nascholingen volgen? Wij leggen het uit. 

Wat is code 95? 

Hoe kan je je code 95 punten behalen en wat houdt code 95 in? Code 95 is een verplichte Europese richtlijn voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. Wanneer je actief bent als beroepschauffeur op een vrachtwagen of bus ben je verplicht om de basiskwalificatie code 95 te halen. De basiskwalificatie bestaat uit 35 nascholingsuren, waarvan 7 uren uit praktijklessen moeten bestaan. De code 95 nascholingen moeten na vijf jaar weer verlengd worden. Wij organiseren regelmatig e-learning activiteiten en praktijk- en theoriedagen. Dankzij onze e-learning variant ontvang je per cursus 7 punten voor maar 3 klassikale uren! Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk dan snel ons aanbod code 95 cursussen. 

Verschillende code 95 cursussen

Moet jij je nascholing code 95 halen? Al onze code 95 opleidingen zijn CCV gecertificeerd. De code 95 richtlijn is een zeer uitgebreide richtlijn. Dit betekent dat er vele verschillende nascholingscursussen onder deze richtlijn vallen. Bij Dinkla Verkeersleidingen bieden we alle mogelijke nascholingscursussen aan. Enkele voorbeelden van code 95 cursussen die je bij ons kunt volgen, zij de cursussen VCA, sociale en communicatieve vaardigheden, verkeerseducatie, rijoptimalisatie en digitale tachograaf. Meer weten over één van onze trainingen? Bekijk dan snel ons cursusaanbod en verdiep je in de training die je interessant vindt.

Code 95 richtlijnen: verlengen en vrijstelling

Zijn je code 95 punten bijna verlopen of ben je benieuwd hoe je ervoor staat? Dat kan via de website van het CBR. Op mijncbr.nl kun je inloggen via DigiD en zie je hoe het gesteld is met jouw code 95 punten. Sinds begin 2021 heeft het CBR een limiet gesteld voor het aantal keer dat je een nascholingscursus mag herhalen in een nascholingscyclus van 35 uur. Nu mag je nog maar slechts één cursus herhalen. 

In Nederland is er een bepaalde vrijstelling voor de verplichte nascholing voor code 95. Heb je een C- en/of D-rijbewijs en rijd je minder dan 12 uur in de week, dan heb je recht op vrijstelling. Ook wanneer je het voertuig gebruikt voor openbare orde (brandweer) of het voertuig niet beroepsmatig gebruikt heb je recht op vrijstelling.

Haal je code 95 bij Dinkla verkeersopleidingen

Dinkla Verkeersopleiding biedt diverse mogelijkheden op het gebied van Code 95. Benieuwd? Neem dan contact op, wij vertellen je er alles over!