Tijdens je rijlessen leer je hoe je veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Echter, een aanrijding zit soms in een klein hoekje. Weet jij wat je moet doen bij een aanrijding? Lees onze tips!

Veiligheid voorop

Het is lastig om rustig te blijven tijdens en na een ongeval. De adrenaline stroomt door je lichaam en misschien ervaar je een shock. Belangrijk is dat je niet in paniek raakt. Adem in, adem uit en denk eerst aan je eigen veiligheid. Breng jezelf en eventuele betrokkenen in veiligheid. Is er iemand verwond? Verplaats diegene dan niet.

Bij lichte blikschade hoef je in Nederland het alarmnummer niet te bellen. Is er meer schade, is de sfeer grillig of zijn er gewonden? Bel dan altijd naar 112 voor de ambulance of politie. Verlaat een plaats van ongeval nooit zonder je gegevens achter te laten, dit is namelijk strafbaar. Ook ben je verplicht om eventuele gewonden te helpen.

Auto na aanrijding

Naast dat je jezelf en betrokkenen in veiligheid brengt, zorg je er ook voor dat je auto veilig staat. Gebruik een gevarendriehoek om aankomend verkeer te waarschuwen. Wordt het verkeer niet geblokkeerd? Laat je auto dan staan. Moet de auto verplaatst worden? Maak dan eerst foto’s van het ongeval met bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Loop rond alle voertuigen en fotografeer zo veel mogelijk. Dit kan namelijk gebruikt worden als bewijs. Denk bijvoorbeeld ook aan het fotograferen van slipsporen en glasscherven. Zijn er getuigen? Noteer hun gegevens dan ook (naam, adres, telefoonnummer en eventuele kenteken).

Handig om te weten

Doe het rustig aan na een aanrijding. Door de adrenaline kan het zijn dat je eventueel letsel als een hersenschudding of whiplash niet door hebt. Verdwijnt de adrenaline, dan verschijnen eventuele klachten. Ook bij klein letsel is het verstandig om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. Dit voor je eigen gezondheid en om eventueel (klein) letsel te documenteren. Dit kan van pas komen bij verzekeringskwesties. Neem ook nooit geld aan van de tegenpartij. Terwijl de kosten bij aanrijding misschien beperkt lijken, kunnen aanrijdingen grote gevolgen hebben (ook financieel). Leg daarbij nooit een verklaring af bij de WA-verzekeraar, zij verdedigen namelijk de tegenpartij.

Veilig de weg op

Heb jij een aanrijding gehad of wat anders meegemaakt in het verkeer waardoor jij bang bent om achter het stuur te stappen? Met onze opfriscursus helpen wij jou zelfverzekerd de weg op. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Nog geen rijbewijs, maar wil jij wel graag leren hoe jij jezelf op een veilige manier van A naar B verplaatst? Laat dan hier je gegevens achter en dan nemen wij contact met jou op.