Ben jij een boerenzoon of -dochter, boer(in) in spé of doe jij een loonwerkopleiding? Dan wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk jouw trekker rijbewijs halen. Dinkla biedt diverse trajecten om je op weg te helpen. Wat komt er allemaal bij deze opleiding kijken en wat zijn de mogelijkheden? Wij vertellen je hoe de opleiding eruit ziet.

Wanneer heb je een trekker rijbewijs nodig?

Wanneer je met een Landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of andere motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBT) op de openbare weg wilt rijden, dan dien je in het bezit te zijn van het T-rijbewijs. Je mag al vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen. Heb je dit gehaald? Dan mag je praktijklessen volgen vanaf je 16e.

Wat leer je?

Voor een deelnemer in het verkeer is het belangrijk om de verkeersregels te kennen, zoals de voorrangsregels en de vele verkeersborden. Het is een groot voertuig met dode hoeken en vaak rijd je met een nog grotere aanhanger zoals een giertank of een opraapwagen.

 

Je leert:

Rijden op de weg, waarbij je:

  • je aan de snelheid houdt
  • verkeersregels toepast
  • goed kijkt

Bijzondere verrichtingen, zoals:

  • Aan- en afkoppelen
  • (recht + bocht) achteruitrijden.

Kortom: alles wat je moet kunnen en weten om veilig met een trekker op weg te gaan.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wij lessen met een Valtra N114 (half automaat) met daarachter een Joskin aanhanger. De lessen vinden plaats in en rondom Sneek, Balk, Lemmer en de Noordoostpolder. Er zijn verschillende pakketten, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een spoedopleiding waarbij je in twee of drie dagen het trekker rijbewijs haalt. Je kunt ook kiezen voor een pakket van 12 of vijftien praktijklessen en het examen, waarvoor je een vaste prijs betaalt. Of je gaat voor losse rijlessen die je per uur betaalt. Waar je ook voor kiest, je kunt het van te voren allemaal op jouw voorkeuren afstemmen. Wil je hulp bij het leren voor je theorie-examen? Bij ons kun je terecht voor een dagopleiding of een online opleiding, beide inclusief examen.

Subsidie voor het behalen van je trekker rijbewijs

Het T-rijbewijs is een noodzakelijke investering voor studenten van de loonwerkopleiding Groen, Grond, Infra. De sector heeft behoefte aan goede en vakbekwame medewerkers, om de drempel lager te maken om voor de opleiding te kiezen, stellen sociale partners via het Colland Arbeidsmarktfonds een vergoeding van €700,- per leerling beschikbaar. Een welkome tegemoetkoming in de kosten voor studenten van die opleiding die het trekker rijbewijs willen halen.

Opfriscursus

Ben je al jaren niet meer met een trekker op pad geweest en ben je onzeker over je rijvaardigheid? Wij kunnen je weer op weg helpen met een opfriscursus. Neem contact op voor de mogelijkheden.